Veleposlaništvo RS Bukarešta /Novice /
19.06.2020  

Prebivalci Slovenije v Romunijo brez omejitev [15. 6. 2020]

Prebivalci Slovenije lahko tako od 15. junija 2020 v Romunijo vstopijo brez omejitev. Ob vstopu morajo podpisati izjavo, da so v eni od držav brez omejitve vstopa in karantene (zelena cona) v bivali vsaj 30 dni pred prihodom v Romunijo oz. da niso obiskali katere od držav za katere je še vedno predvidena karantena.

Vlada Romunije je namreč umaknila omejitve vstopanja v državo za prebivalce 17 evropskih držav:  Avstrija, Bolgarija, Češka, Ciper, Hrvaška, Nemčija, Grčija, Madžarska, Islandija, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Malta, Norveška, Slovaška, Švica in Slovenija.

Seznam bo vsak ponedeljek posodobil Nacionalni inštitut za javno zdravje bodisi z dodajanjem novih držav bodisi odstranjevanjem držav, odvisno od števila korovirusnih okužb v vsaki državi (http://www.cnscbt.ro). Če se država umakne s seznama, bodo osebe, ki so pred kratkim prišle v Romunijo, morale naknadno v karanteno.

Hkrati vas obveščamo, da za vse popotnike na voljo posebno interaktivno orodje z vsemi informacijami, da lahko brezskrbno načrtujete svoja potovanja in počitnice v Evropski uniji, hkrati pa ostanete zdravi in varni. Informacije so sproti posodobljene in so vam na voljo v 24 jezikih. https://reopen.europa.eu/sl/.

V Romuniji število okužb z virusom COVID-19 sicer trenutno ponovno narašča, zato vsem potnikom svetujemo previdnost in strogo upoštevanje epidemioloških priporočil NIJZ.

Priporočamo, da:

  • vzdržujete ustrezno fizično razdaljo (vsaj 1,5 metra)
  • do ostalih oseb,se izogibate stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni,
  • si pogosto umivate roke z milom in vodo ali jih razkužite,
  • se ne dotikate oči, nosu in ust,upoštevate higieno kašlja,
  • se izogibate zaprtih prostorov,se pred sezono oz. v sezoni gripe pred potovanjem cepite proti gripi,
  • upoštevate splošne nasvete za zaščito zdravja na potovanju,
  • v primeru bolezenskih znakov in simptomov ostanete doma,
  • ravnate v skladu z lokalnimi navodili.