Veleposlaništvo RS Bukarešta /Novice /
23.11.2015  

Regionalni obisk v Transilvaniji

Veleposlanik Mihael Zupančič je v času od 16. do 20. novembra 2015 obiskal območje Transilvanije in mesta (oz. okrožja) Sibiu, Devo (Hunedoara), Cluj –Napoco (Cluj) in Brașov. V srečanjih z visokimi predstavniki lokalnih oblasti so sogovorniki izpostavili dosedanje sodelovanje regij s Slovenijo ter odprte možnosti in priložnosti za sodelovanje na gospodarskem, kulturnem ter izobraževalno–znanstvenem področju.

 

 VP Zupančič in Mihai SEPLECAN, predsednik okrožja Cluj

Na gospodarske področju se je izkazal zlasti velik turistični potencial, ‎saj Transilvanija v marsikaterem pogledu spominja na zeleno in gorato Slovenijo, s katero si deli tudi nekaj zgodovine iz časa Avstro-ogrskega cesarstva (in s tem povezano kulturo in način razmišljanja). Transilvanija je lahko tudi priložnost za slovenska podjetja, ki razpolagajo z znanjem na področjih, kot so termalne dejavnosti (spa), zimsko – letni turizem, hotelska infrastruktura, itd., ki jih regija pospešeno razvija zadnja leta.

 

VP Zupančič in Adrian DAVID, predsednik okrožja Huneodoara

Na izobraževalno-znanstvenem področju ne gre spregledati, da se Cluj spreminja v eno od vodilnih univerzitetnih mest. Od 400.000 prebivalcev je namreč kar 100.000 študentov, mesto je poznano tudi med slovenskimi študenti, ki prihajajo na krajši ali daljši študij v Romunijo.

 

VP Zupančič in Emil BOC, mayor of Cluy-Napoca

 Regija razpolaga z dvema letališčema, Sibiu in Cluj-Napoca, s katerimi upravljata njuni okrožji (in ne država), kar olajša pogovore o vzpostavitvi potencialnih čarterskih ali rednih letalskih linij.

VP Zupančič in Emil BOC, mayor of Cluy-Napoca‎

VP Zupančič se je v Mediașu srečal s predstavnikom podjetja ALPINA SIRO, Petrom Močnikom, ki je v Romuniji prisotno že od let 2004. V Brașovu se je srečal s predstavnikom podjetja Perutnina Romania, Florin-om Lupu in predstavnikom UNIOR Tepid, Dan-om Dabulean-om. Vsa tri podjetja že vrsto let uspešno delujejo na romunskem trgu  in ponujajo kvalitetne izdelke oz. proizvode in s tem krepijo "engineered in Slovenia".

 

VP Zupančič in Florin Lupu, Perutnina Romania

Alpina SIRO ‎ponuja visokokvalitetno modno in športno obutev, zlasti glede slednje obstaja v Romuniji se precejšnji potencial. Perutnina Romania, ki je del Perutnine Ptuj, je romunskem trgu prisotni od leta 2007. V teh letih so zgradili zgodbo o uspehu in prepričali potrošnike o kvaliteti njihovih izdelkov. UNIOR Tepid je eno vodilnih podjetij na področju izdelave industrijskega in profesionalnega ročnega orodja, v Romuniji delujejo vse od leta 2000.

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Bukarešti je na voljo vsem potencialnim slovenskim investitorjem za dodatne podatke o poslovnih priložnostih v Transilvaniji oz. celotni Romuniji.