Veleposlaništvo RS Bukarešta /Novice /
17.11.2014  

Delovni obisk veleposlanice Šturm Kocjan v rehoko Alba in Hunedoara

Veleposlanica Jadranka Šturm Kocjan je 4. in 5. novembra obiskala občini Alba Julija in Deva.

Župan Albe Julije  Mircea Hava je uvodoma predstavil vlogo in pomen občine. Alba Julija je eno pomembnejših mest v Transilvaniji, s pomembno zgodovinsko vlogo od rimskih časov dalje. V srednjem veku je tu bil sedež rimskokatoliške škofije, med 1541 in 1690 sedež Vzhodnega madžarskega kraljestva in kasneje kneževine Transilvanije. Kraj je zgodovinsko pomemben za madžarske, romunske in transilvanske Saxone. Leta 1918 je bila tu razglašena združitev Transilvanije s kraljevino Romunijo, kar vsako leto obeležijo s slavnostno prireditvijo. Leta 1922 je bil v mestu simbolično kronan Ferdinand Romunski kot kralj Romunije. Mesto ima 58.000 prebivalcev in je znano po čudovito obnovljeni trdnjavi, menda eni najlepših v Evropi.

Veleposlanica v pisarni župana Mircea Hava

Župan si prizadeva, da bi mesto ohranilo pomembno zgodovinsko vlogo, zato so se tudi odločili za celovito obnovo trdnjave s pomočjo evropskih sredstev. Občina je zelo osredotočena na koriščenje zelene energije, tudi zaradi ohranjanja zgodovinskih spomenikov. Občina se v glavnem ne usmerja toliko v industrijo ( imajo priznano tovarno porcelana, ki med drugim dela za Villeroy & Bosh ter Ikeo), temveč v posel in storitve, turizem, izobraževanje, kulturo in raziskovanje.  Skrb posvečajo urejenosti kraja in okolja. V mestni upravi so zainteresirani za sodelovanje z drugimi mesti v skupnih EU projektih.

V Devi se je veleposlanica Šturm Kocjan srečala z županom mesta  Petrum Margineanum s katerim sta se pogovarjala o možnosti gospodarskega sodelovanja.