Veleposlaništvo RS Bukarešta /Novice /
08.01.2015  

Posvet slovenske diplomacije

Veleposlanica Jadranka Šturm Kocjan se je v začetku leta udeležila posveta slovenske diplomacije. Osrednja tema letošnjega posveta veleposlanikov  je bilo delovanje gospodarske diplomacije.

Udeležence posveta so nagovorili  predsednik republike Pahor,  predsednik vlade dr. Cerar, minister za zunanje zadeve Erjavec predsednik Državnega zbora dr. Brglez.

Predsednik Pahor je v nagovoru vodjem diplomatsko–konzularnih predstavništev med drugim izpostavil potrebo po oblikovanju specifik, ki  nas bodo odlikovale ter poudaril, da je za Slovenijo najbolj pomembno, da ostanemo v najbolj povezanem in razvitem delu EU.

Predsednik Državnega zbora dr. Brglez je med drugim opozoril tudi na nujnost usklajenosti oz. enotnosti v zunanji politiki. Diplomacija, kot njeno osnovno orodje, pri tem zastopa nacionalne, torej skupne interese, zato mora biti kakovostna in načelna. Pri tem je pohvalil dosedanja prizadevanja MZZ in diplomatsko-konzularne mreže ter izrazil pričakovanje, da bosta Deklaracija o zunanji politiki in zunanjepolitična strategija, dokumenta, ki bosta podala osveženo smer slovenski zunanji politiki, kot načrtovano, sprejeta še v prvi polovici letošnjega leta.

Minister Erjavec je v okviru razprave s področja gospodarske diplomacije poudaril, da ta posega na široka področja delovanja ter tako presega klasične elemente sklepanja poslov ali pa zunanje politike kot takšne. Gospodarska diplomacija obsega najširša gospodarska, finančna, infrastrukturna, investicijska in razvojna vprašanja, ki so v slovenskem interesu in interesu naših sogovornikov v tujini. "Zato je toliko bolj pomembno, da pristojni resorji sodelujejo in zagotavljajo verodostojno politiko, ki je osnova za nadaljnje uspešno delo, kredibilnost in ugled Slovenije", je še poudaril minister Erjavec. S tem namenom so bili gostje letošnjega posveta tudi ministri s področja gospodarstva, infrastrukture, financ, kulture, izobraževanja in znanosti ter sodelovanja s Slovenci v zamejstvu in po svetu.