Veleposlaništvo RS Bukarešta /Novice /
23.05.2015  

Večer z ANDREJEM MEDVEMOM in MIKLAVŽEM KOMELJEM

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Bukarešti je 21. maja organiziralo večer z ANDREJEM MEDVEMOM in MIKLAVŽEM KOMELJEM, priznanima in uveljavljenima slovenskima pesnikoma in dobitnikoma več najvišjih nagrad Republike Slovenije.

 

Večer je potekal v idiličnem vrtu čajnice "Ceai la Vlaicu. Pogovor je povezovala glavna urednica tednika Observator cultural Carmen Muşat.

ANDREJ MEDVED ( 1947) je muzejski svetnik, umetnostni zgodovinar, filozof, velik mojster pisane besede, publicist ter mednarodno priznan poznavalec likovne umetnosti, dobitnik  Valvazorjeve nagrade za življenjsko delo in Jenkove nagrade za pesniško ustvarjanje. Je osrednja osebnost slovenske in mednarodne galeristke, s 35 leti službovanja kot kustos v Obalnih galerijah v Piranu. Pripravil je okoli 500 razstav, napisal več kot 600 strokovnih tekstov, večina kratkih esejev, izdal 45 knjig in več samostojnih publikacij o likovni tematiki. Je človek, čigar javno izrečeno strokovno ali osebno stališče nekaj pomeni.

Slovenski analitični filozof Matjaž Potrč pravi: "Doživeti Medvedovo večrazsežnostjo med poezijo, filozofijo, likovnostjo in presežno strastjo ni vedno najlažje, vendar se izplača".

 

MIKLAVŽ KOMELJ ( 1973) je umetnostni zgodovinar, pesnik, esejist in publicist. Doktoriral je iz umetnostne zgodovine, vendar se je uveljavil kot slovenski pesnik. Piše ljubezensko in refleksivno liriko, ki je po večini metrično urejena. Prevladujoča oblika so soneti. Med drugim je prejel nagrado Prešernovega sklada, Jenkovo nagrado, Veronikovo nagrado za najboljšo pesniško zbirko leta in Rožančevo nagrado za esejistično zbirko Nujnost poezije. Kot pravi "nujnost poezije ni v tem, da ji je treba priznati neko vlogo v svetu, ampak v tem, da je treba svet v temeljih spremeniti".

Njegove pesmi so objavljene v vseh slovenskih pesniških antologijah poletu 1991. S svojo široko ustvarjalnostjo se na svojski način živo odziva na sedanjost, tako umetnostno kot družbeno-politično.