Veleposlaništvo RS Bukarešta /Veleposlanik /

Mihael ZUPANČIČ, veleposlanik Republike Slovenije v Bukarešti

Spoštovani,

dobrodošli  na spletnih straneh Veleposlaništva Republike Slovenije v Bukarešti. Na pričujočih straneh boste našli vsebine, ki so vam lahko v pomoč pri organizaciji vašega potovanja v Romunijo, pri iskanju novih poslovnih partnerjev ali iskanju drugih odgovorov v zvezi z življenjem v državi.  

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Bukarešti deluje od leta 2007. V tem času je pripomoglo k okrepitvi in utrditvi meddržavnih odnosov ter h krepitvi sodelovanja na kulturnem ter znanstvo-tehnološkem področju.

S tem bomo nadaljevali, a je naše poslanstvo med drugim tudi nuditi pomoč na gospodarskem področju. Romunija je bila med zadnjimi državami, ki je pristopila k Evropski uniji. To je ni odvrnilo od hitrega napredka in modernizacije vse od padca železne zavese naprej. Trend se je še pospešil z njenim pristopom k Evropski uniji in možnostjo izrabe sredstev iz različnih evropskih skladov. Napredek je danes viden ne samo v prestolnici, temveč tudi na podeželju. Romunija je, zahvaljujoč težkim, a pogumnim ukrepom, premagala gospodarsko krizo v pičlem letu dni in nadaljuje svoj gospodarski vzpon. Danes je to država priložnosti, z dokaj stabilno in pregledno zakonodajo s področja zaščite naložb. Ekipa Veleposlaništva Republike Slovenije v Bukarešti vam bo z veseljem pomagala pri iskanju morebitnih poslovnih partnerjev, posredovanjem koristnih informacij in drugimi podatki potrebnimi za uspešen prihod in delovanje na romunskem trgu. Če vas romunski trg zanima, se obrnite tudi na nas - tukaj smo za vas!

Pri organizaciji vašega potovanja velja, kot za vse tuje države, upoštevati zlato pravilo: spoštovati pravila in tradicije države. Ob vstopu v državo ne pozabite kupiti vinjeto za uporabo avtocest. V primeru, da bi morali imeti opravka s predstavniki javnega reda (policija, žandarmerija, itd.) pa ne pozabite, da prijazna beseda vedno pravo mesto najde.

Romunija je tudi najbolj vzhodna latinska država EU. Temu primerno prevladuje nekoliko latinski oz. mediteranski značaj. Romuni so zelo gostoljuben narod, ki vam ne bo odrekel pomoči, če jo boste potrebovali. Prav tako ne bi smeli imeti večjih težav s sporazumevanjem, saj Romunom tuji jeziki niso španska vas in pogosto govorijo zelo dobro vsaj en tuj jezik: angleško, francosko, italijansko ali nemško.

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Bukarešti je slovenska hiša v Romuniji, ki vam lahko nudi koristne nasvete. Na voljo smo vam v času uradnih ur, v izjemnih primerih pa tudi izven delovnega časa preko dežurnega telefona, ki ga najdete na teh spletnih straneh. A naj ne bo veleposlaništvo samo kraj, kjer rešujemo težave. Če vas pot zanese v Bukarešto in boste imeli na voljo nekaj časa, se oglasite. Z veseljem bomo izmenjali nekaj besed, popili kavico ali sok. Jaz osebno in ekipa veleposlaništva; moja namestnica gospa Elizabeta Kirn Kavčič, gospa Ruxandra Stefan, gospod Rok Hajnšek in gospod Adrian Bungiu, bomo veseli vašega obiska.

Z lepimi pozdravi,
Mihael ZUPANČIČ
veleposlanik